Suku, Sukulaiset

Nettisivut sukuseuralle

Kuinka hankkia nettisivut sukuseuralle?

Nettisivu sukuseura
Usealla sukuseuralla on omat nettisivut

Suomessa on paljon sukuseuroja. Osa niistä on kiinnostunut julkaisemaan tietojaan myös verkossa. Sukuseuralle täytyy silloin siis hankkia nettisivut. Tapoja on monenlaisia ja niistä pitää valita sukuseuralle sopivin vaihtoehto. Jos riittää hyvinkin yksinkertaiset sivut niin kokematon nettisivujen julkaisija voi ne tehdä. Jos sivuille tarvitaan monimutkaisempia asioita kuten esimerkiksi jotain asioita, joita näkevät vain sukuseuran jäsenet, niin tarvitaan jo vähän enemmän taitoja. Jos sivustosta halutaan tehdä näyttävät ja nykyaikaisen näköiset niin voidaan joko käyttää jotain sivupohjia apuna tai palkata joku ammattilainen suunnittelemaan ne. Jos halutaan jokin tietty osoite, niin sen pitää tietysti olla vapaa ostettavaksi.

Yksinkertaiset ja halvat sivut sukuseuralle

Jos sukuseuralle halutaan nopeasti ja helposti nettisivut ja niiden ei tarvitse olla kovin monimutkaiset niin sivujen julkaisu käy nopeasti. Jos sivujen osoite ei ole kovin tärkeä ja riittää että sen loppuosa vain viittaa sukuseuran nimeen niin sekin vielä nopeuttaa hommaa. Jos sivujen pitää olla vielä ilmaiset, niin sekin onnistuu.

Esimerkiksi osoitteesta https://fi.wordpress.com/pääsee luomaan nopeasti yksinkertaiset nettisivut ilmaiseksi. Sieltä voi valita jonkin sivupohjan, jonka ulkoasua voi muokata jonkin verran. Kannattaa valita tarkoin sivupohja, koska sen rakennetta ei voi kovin paljoa yleensä muuttaa. Yleensä värejä ja fontteja voi muutella ja lisätä ja vaihtaa kuvia. Sivut on nopeasti suunniteltu ja julkaistu, jos sinne tulevat tekstit on jo kirjoitettu valmiiksi. Sivupohjia on lajiteltu sen mukaan mihin aiheeseen ne liittyy, joten sivupohjan valinta voi helpottua tämän avulla.

Vähän ammattimaisemmat sivut sukuseuralle

Jos ihan yksinkertaisemmat sivut ilman sen kummempia toimintoja ei riitä niin senkään takia ei tarvitse välttämättä ketään sukuseuran ulkopuolelta palkata niitä tekemään. Sukuseurasta varmasti löytyy joku osaa hankkia sukuseuralle palvelintilaa. Jos halutaan jokin tietty domain niin senkin voi siinä samalla hankkia. Jos käytetään jotain sivupohjaa, joka on ihan viisasta ettei tarvitse kenenkään ruveta ihan koodia tekemään, niin samalla kannattaa tarkistaa, että palvelintilan mukana tulee MySQL-tietokanta. Moni sisällöntuotantojärjestelmä sen vaatii.

Yksi hyvä järjestelmä on WordPressistä sellainen versio, joka asennetaan palvelimelle. Se vaatii MySQL-kannan toimiakseen. WordPress on myös tällä tavalla ilmainen eli rahaa ei kulu kuin palvelintilaan ja domainiin. Yleensä edullisin vaihtoehto on tilata webhotelli, johon kotisivut sitten asennetaan. Kun WordPressin asentaa palvelimelle niin sivustoa voi muokata mielin määrin sukuseuralle sopivaksi. Sen käyttö on aika helppoa kun jaksaa vähän aikaa opetella. Kun sivupohja on valittu, niin voidaan sivustoa muokata aika paljon sen mukaan mitä kaikkea sivupohjalle on määritelty eri ominaisuuksia. WordPressissä voi myös asentaa helposti lisäosia, joilla saadaan sivulle lisää ominaisuuksia. Ominaisuus voi olla vaikka sellainen, jolla seurataan sivuston käyttäjämääriä eri tavoin. WordPressissä on myös kommentointimahdollisuus ja se voi toteuttaa helposti vaikka niin että kommentoimaan pääsevät vain ne joilla siihen oikeus. Kaikki tämä voidaan tehdä helposti melkein niin, että valitaan vain halutaanko että sivustolla voi kommentoida vain ei. Samoin voidaan määritellä keillä tähän on oikeus. Sivustolle voidaan luoda useita käyttäjiä joilla on eri oikeuksia sivustoon esimerkiksi että sitä saa muokata.

Ammattimaiset ja monimutkaiset sivut

Jos sukuseuralle halutaan jostain syystä hyvin monimutkaisia ominaisuuksia, joita ei edes löydy esimerkiksi WordPressistä valmiina niin täytyy yleensä palkata joku ammattilainen tekemään sivut. Ensin tietysti kannattaa kysyä kuuluuko sukuseuraan joku tällainen osaaja. Mutta jos sivustolle pitää luoda jotain uusia ominaisuuksia, joita ei löydy valmiina niin häneltäkin kuluu tähän todennäköisesti paljon aikaa.