Suku, Sukukokous

Onnistunut sukukokous

Näin järjestät onnistuneen sukukokouksen

Voiko moisen järjestäminen olla ylipäätään mahdollista? No kaiketi se voi, kun harvasen kerta paikallista lehteä lukiessa nenän eteen hyppää ilmoitus milloin minkäkin suvun sukukokouksesta..

Keitä kutsutaan

Oletko valmis järjestämään sukukokouksen todellakin aivan koko suvulle? Oletko vlamis kohtaamaan kokouksessa tyyppejä, joita ei välttämättä tiedetä edes suvussa olevan? Pohdi siis oletko valmis ilmoittamaan sukukokouksesta lehdessä vai haluatko järjestää vain pienimuotoisen sukukokouksen lähisukulaisten kanssa. Siinäpä pohdittavaa ja paikalle voi toki kutsua sukulaisia ihan oman mielen mukaan.

Ajankohta

Milloin sukukokous tulisi järjestää? Tottahan toki kesä on parasta aikaa erinäisille sukukokouksille, kun jengi pääasiassa lomaillee kesäkuukausina ja saa mahdollisesti työpaikan kesähousujen kanssa vaihdettua vuorojakin.

Viikonloppu on usein ehdoton. Useimmat normaalissa työssäkäyvät viettävät vapaita viikonloppuja ja ajoissa kutsutut osaavat varata kalenterista aikaa juuri moiselle viikonlopulle.

Kutsu

Milloin kutsu moiseen sukukokoukseen pitää lähettää? Noh, tee se reilusti ennen itse pääpäivää. Jokaisella on siis aikaa järjestellä kyseistä päivää töistä vapaaksi ja aikaa järjestää kyysitykset paikalle sekä majoitukset.

Kutsussa on erittöin tärkeää pyytää jengiä ilmoittautumaan. Vai tahdotko kenties ilmoittaa pitopalveluun, että paikalle ilmestyy sata henkeä ja oikeasti paikalla onkin vain neljäkymmentä henkeä? Kenen pussista siis ylimääräiset kuusikymmentä ateriaa maksetaan..

Ilmoita kutsussa myös mahdolliset julkiset kulkuyhteydet sekä selkeä reittiohje paikalle, jos paikka sijaitsee niin sanotusti mörön perseessä. Majoittuminen on myös useimmin ongelma pitkämaatkalaisille. Jos siis majoitusmahdollisuuksia löytyy, ilmoita se heti kutsussa!

Ainiin, miten kutsua jengi paikalle. Olethan selvittänyt jonkinlaisen sukuopuksen pohjalta kaikki, jotka tahdot kutsua paikalle. Jos siis haluat postittaa kutsut henkilökohtaisesti vastaanottajille, tulee todella olla perillä siitä missä kukin asuu ja onko kyseessä varmasti suvun edustaja. Matti Niemisiä kun saattaa Suomessa olla muutama.. Siksi paikallislehdissä ja somessa on oikein helppo ilmoittaa moisesta sukukokouksesta, jossa osallistujat voivat tunnistautua kyseisen suvun jäseniksi ja ilmoittautua sukukokoukseen oman tahtonsa mukaan.

Paikka

Missä on hyvä järjestää sukukokous? Olisiko perintömökki oivallinen kohde, sinne suurin osa vieraista ainakin osaisi tulla ja olisi kyseessä perisuomalainen paikka. Jos väkeä on kuitenkin tulossa useita kymmeniä, ei pikku mummonmökillä ole mitään järkeä järjestää moisia pirskeitä, vaan paikka pitää olla tilava.

Pitäisikö kokooontumispaikka kenties olla suvun alkulähteiden paikkakunnalla? Tai edes paikkakunnalla, jossa suurin osa suvusta on jossain vaiheessa asunut? Entä nykyiset suvun edustajat, missä päin kukin asustelee. Ehkä viisainta olisikin selvittää, missä päin maata suurin osa suvun edustajista majailee tällä hetkellä ja järjestää pirskeet siellä. Suuremmalla todennäköisyydellä paikalle saapuu useampi suvun edustaja, kun pirskeet ovat lähellä omaa kotipaikkakuntaa.

Paikkavalinnassa kannattaa myös huomioida vanhukset ja lapset. Onko paikka turvallinen sille, että muksut kirmaavat keskenään ja vanhemmat muksut voivat pitää silmällä nuorempia muksuja. Vai pitääkö paikalle järjestää vartavasten lastenhoitopalvelua. Esteettömyys on paikkavalinnassa myös otettava huomioon. Suvun vanhimmat usein kulkevat kera erinöisten apuvälineiden. On rollattoria, kävelykeppiä tai pyörätuolia.. Kulkeminen maastoisella mökkipolulla saattaa siis olla este suvun vanhimmille eduatjille ja he saattavat siksi jättää tulematta paikalle.

Mahdolliset järjestyshäiriöt

Vaikka tätä ei haluaisi myöntää itselle, sukukokouksissa voi hyvin suurella todennäköisyydellä tulla kärhämää. Kannattaa jo miettiä etukäteen, mihin ne suvun pahimmat riitapukarit istuttaa ja minkä verran heille tarjoilee sitä rähinäjuomaa. Ja jos tuntuu, että tilanne on jo etukäteen hyvin paha, kannattaa ehkä laittaa joku suvun nuoremmista kolleista järjestyksenvalvojakoulutukseen. Näin riitatilanteen yllättäessä ainakin joku tietää, kuinka kannattaa toimia..q

Ohjelma

Mitä sukupirskeissä tulee oikein toimittaa? Kuten kaikissa muissakin pirskeissä, kannattaa järjestää ohjelmaa, jossa porukka tulisi himean paremmin tutuksi keskenään. Hauskaa, mutta ei liian tungettelevaa tekemistä suvun edustajien kesken.

Oikein legendaarista on myös kaivaa esiin vanhoja kirjeitä jo edesmenneiltä suvun edustajilta tai kertoa leirinuotiolla suvussa kulkevia legendoja. Yhdessä sukupuun rakentaminen, tavalla tai toisella, voi myös olla erinomainen tekeminen, jossa saa aikaa kulumaan hauskasti.

Ja tottahan toki pitää jäädä aikaa ruokailuun ja kaffittelemiseen, samoin kuin vapaaseen jaarittelemiseenkin!