Kesämökki, Suku

Kuinka suunnitella sukumökin ylläpito

Ja siinäpä taas hommaa kerrakseen onkin, kun sisarusparven muutama edustaja perii mukavan järven rannalla sijaitsevan mökkitontin ja vielä mökinkin. Ei auta muu, kuin toivoa että kaikki ovat hyvissä väleissä keskenään ja pysyvät joustavana mökin ylläpidon suhteen.

Vuoroviikot

Mökkijärvi
Kun mökkiasiat hoidetaan sovussa, kaikki voivat nauttia mökillä olosta

Kannattanee keskenään sopia, kuka on oikeasti kiinnostunut tulemaan mukaan moiseen sukumökkijupakkaan. Kuka ihan todenteolla on innostunut siitä, että mökillä pitää käydä niin kesät kuin talvetkin huolehtimassa siitä, että paikat ovat järjestyksessä.

Ne jotka todella ovat moisesta kiinnostuneita, kannattaa ottaa remmiin mukaan. Ja vuoroviikot mökin hoitamisessa ja lomailussa kannattaa ottaa käyttöön. Sopia siis jo etukäteen se, kenen vuoro mökillä on viettää mikäkin viikko. Ja tottahan toki pitkällä tähtäimellä kannattaa myös suunnitella huoltotoimia. Ja todellakin niin, ettei se ainainen huussin siivoaminen osu aina ja ikuisesti samalle tyypille.

Vuoroviikkosysteemillä saa siis jo etukäteen sovittua niin nurmikonleikkuusta, lomailusta kuin talvellakin mökin huollosta. Jokaisella on olemassa kalenterissaan omat viikot jolloin mökillä saa vapaasti käydä ja huolehditaan mökin ylläpitämisestä. Jos jokin viikko ei vain yksiselitteisesti sovi kalenteriin, voihan niistä jälkeenpäin yrittää tehdä kauppaa sukulaisten kesken ja vaihtaa viikkoja päittäin.

Se tekee joka osaa

Mökin huollossa kannattaa ottaa huomioon se, että se tekee joka osaa. Ja tottahan toki on järkevää opettaa myös muille mökillä kävijöille moiset huoltotemput, jottei jäädä hommissa vain yhden ihmisen varaan. Ja näin ollen myöskään muille mökkiläisille ei tule lisäkustannuksia, jos moinen huoltopalvelu pitäisi ostaa ulkopuoliselta vaikka joku sen osaisi tehdä ilmaiseksikin.

Talkoot

Joka vuosi kannattaa suunnitella, mitkä ovat yhteisiä talkoita mökin huollossa ja ylläpidossa. Pitääkö tontilta kaataa kenties puita vai maalata saunarakennus? Jos moisia hommia on olemassa, ne kannattaa tehdä yhdessä kaikkien mökilläkävijöiden kanssa. Ja se joka ei moiseen hommaan osallistu, saa vuosisadan rangaistuksen. Ainakin siinä vaiheessa kun jo kolmannet vuosittaiset talkoot ovat jostain kumman syystä menneetkin sivusuun..

Kustannukset

Mökki sähkö
Mökin sähkölaskut tulee jakaa käyttäjien kesken

Kustannuksista on hyvä puhua ihan kaffeekupin ääressä. Ja sukumökin ylläpitämisessa kaikkien mielestä varmastikin on järkevää jakaa kustannukset myös käytön mukaan. Jos yksi sukulaisistasi saa mahdollisuuden viettää mökillä kaksi viikkoa vuodesta ja pari muuta sukulaista hamstraavat itselleen loput koko vuoden viikoista, niin kustannuksethan tosiaankin pitää jakaa sen mukaan.

Laskelmoikaa siis yhdessä kustannukset ja jakaakaa moiset kustannukset yhteisymmärryksessä käytön mukaan. Esimerkiksi sähkö- ja vesilaskut on helppoa jakaa käytön mukaan, mutta tottahan toki muuhun huoltohommaan kustannukset voidaan jakaa tasaisesti. Esimerkiksi saunarakennuksen maalit voidaan jakaa kaikille mökkiä käyttäville tasaisesti, koska eihän moista saunaa pidä joka kuukausi maalailla. Ja kun vielä etsitte edullisimman sähkön hinnan ja halvimmat rakennusmateriaalit, säästävät kaikki selvää rahaa! Ainakaan toivottavasti.

Joustavuus

Joustavuus on sukumökkitouhussa kaiken a ja o. Miksi riidellä viikoista ja mökin ylläpitämisestä, koska asioista voi myös sopia kauniisti ja yrittää olla riitelemättä. Vuosittain voi pitää pienen palaverin, jossa otetaan huomioon kaikkien tahtomat viikot mökillä ja joustetaan omissa toivomuksissa puolin jos toisinkin. Luulisi moisella joustavuudella ja pullakaffeen avulla saavan sopuisasti asiat järjestykseen.