Lomamatka, Suku

Suvun kanssa ulkomaan matkalle?

Kuinka tehdä reissu suvun kanssa ulkomaille?

Suku on pahin, vai kuinka se sitten menikään? Joka tapauksessa joku hullu saattaa kokeilla onnistunutta ulkomaan reissua suvun kanssa. Mahtaako siinä kukaan täysin onnistua. Se jääköön arvoitukseksi. Miten siis aloittaa moisen sukukokouksen suunnittelu?

Kohde

Gondoliajelu suvun kanssa
Gondoliajelu voi olla kiva aktiviteetti suvun vanhimille

Yksi tahtoo matkata kaupunkilomalle Pariisiin, toinen rantalomalle Kanarialle, kolmas kaukomatkalle Balille ja neljäs tahtoo suunnata nokan kohti Jenkkilää. Puhumattakaan siitä joukon viidennestä ja kuudennestä jäsenestä. Miten siis valita kohde ilma ilmiriitaa jo tässä vaiheessa? Ehkä kaikkien tulee pohtia asiaa yhdessä tai jättää moinen päätöksen teko suvun matriarkalle. Voisin hyvin nähdä oman perheeni kesken sen, että jokainen tahtoo suunnata eri kohteisiin ja ilmiriita on valmis jo ennen kuin on edes matkapäivää ja kohdetta päätetty. Saattaa olla että perheeseen kuuluu hivenen temperamenttista porukkaa. Oikeaa vastausta tuskin ongelmanratkaisuun on ja jokainen pohtikoon sopivaa kohdetta oman suvun kesken.

Kohteen valinnassa on kuitenkin hyvä ottaa huomioon budjetti, jonka jokainen on valmis sijoittamaan moiseen reissuun ja se onko mukana esimerkiksi lapsia. Lasten kanssa reissaamiseen kun on jonkin verran kiinnitettävä huomiota, vaikka allekirjoittanut onkin sitä mieltä, että lapset jos jotkut sopeutuvat paikkaan kuin paikkaan. Ongelma taitaa enemmänkin olla niissä hysteerisissä isissä ja äideissä..

Myös sukulaisten kielitaitoa kannattaa miettiä. Harvempi vanha ihminen osaa puhua kunnolla edes englantia, joten paikat, joissa pärjää myös suomella, ovat vahvoilla suvun ikäihmisten lähtiessä mukaan. Esimerkiksi Espanjassa Fuengirolassa löytyy iso suomalaisyhteisö, ja suomi on miltei paikan virallinen kieli. Tämän lisäksi monet tuntevat ihmisiä, jotka ovat hankkineet jostain päin Espanjaa myydyn asunnon, joten majoitusta on mahdollista saada edullisemmin Espanjaan mennessä.

Budjetti

Kuinka paljon on kukin valmis sijoittamaan aina niin kivaan perhelomaan. Jos suvussa ei todellakaan ole miljonäärejä, niin kuin monessa suvussa tuskin on, niin jokainen laskelmoikoon oman budjettinsa matkaa varten. Sen avulla saadaan myös hieman päätettyä matkakohdetta ja suunniteltua matkan pituutta.

Budjettiin kannattaa siis laskelmoida oman perheen koko, siis sen ydinperheen, jonka reissun joudut pulittamaan. Samalla kannattaa etukäteen haistella mahdollisen matkakohteen hintatasoa ja laskelmoida päivittäisiä kuluja muun muassa ravitsemukseen ja edestakaiseen suhailuun paikasta toiseen. Ja tottahan toki joka päivälle pitää laskelmoida pieni bileraha, jota toiset saattavat myös kutsua shoppailurahaksi..

Matkustusasiakirjat

Passista huolenpito matkalla
Passeista tulee pitää huoli matkalla

Jokaisella matkaajalla tulee olla oma matkustusasiakirja. Lukuunottamatta aivan pieniä sylivauvoja, jotka allekirjoittaneen käsityksen mukaan saavat matkata äitinsä passilla. Pitää kuitenkin muistaa, että myös pienetsuuret matkaajat tarvitsevat oman passin, unohtamatta sen oman passin voimassaoloaikaa. Kannattaa tämä myös laskelmoida budjettiin, koska ei ole halpaa lystiä hommata viiden henkilön laumalle passeja kertaheitolla.

Rokotukset

A-hepatiitti, B-hepatiitti ja jäykkäkouristus. Niillä pääsee jo pitkälle Euroopan sisällä matkustettaessa. Entäs kaukomatkalle suunnatessa? Pitääkö mahdollisesti turvautua myös kolera- ja lavantautirokotuksiin tai malarianestolääkitykseen? Ulkomaille suunnattaessa rokotukset ovat iihan oikeasti tärkeitä, vaikka ihan täyttä takuuta sairastumatta olemisesta ei niilläkään saa, mutta jonkinlaisen turvan kuitenkin. Ja huomio pitää kiinnittää siihen, että rokotukset otetaan ajoissa ennen lähtöä!

Miten onnistua matkalla?

Jokainen kerätköön hermonsa jo ennen kentälle saapumista. Maltti ja rauhallisuus siis palkitsee varmasti sukureissulla, puhumattakaan siitä päivittäisestä annoksesta viiniä. Muistakoon jokainen myös kohdallaan sen, että jokaisella on eri mieltymykset matkasta ja aina ei voi kaikkia miellyttää. Siinä vaiheessa kun alkaa hermot paukkua siskon nalkutukseen, kannattanee poistua rauhallisesti takavasemmalle ja ilmoittautua suvulle seuraavan kerran hotellilla päivällisen merkeissä.

Hyvin suunniteltu on myös puoliksi tehty. Ennen matkaa on siis jo syytä kartoittaa paikkoja joissa jengi haluaa vierailla. Ne jotka ovat kiinnostuneita tietyistä paikoista voivat suunnata sinne ja toiset, jotka ovat kiinnostuneet jostain aivan muusta, voivat suunnata toisaalle. Se joka tahtoo aamupäivän pitää siestaa hotellin altaalla, saa toteuttaa itseään siellä. Annetaan siis kaikille mahdollisuus myös omaan aikaan ja kunnioitetaan kaikkien toivomuksia, sillä pääsee jo varmasti aika pitkälle ilman suurempia konflikteja.